Veelgestelde vragen de Biblotheek op school Plus
Hieronder geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de Bibliotheek op school Plus (dBos+).
Welke partijen zijn betrokken bij de Bibliotheek op school Plus?
Landelijk: Ministerie van OCW, Stichting Lezen, TaalLab (Education Lab en Onze Amsterdamse School), Hogeschool Windesheim, IJsselgroep en Blink.Lokaal/regionaal: de school, het schoolbestuur, de Bibliotheek, de POI en de externe onderwijsadviseur.
Door wie is de aanpak ontwikkeld?
De Bibliotheek op school Plus is een aanpak die scholen ondersteunt bij de implementatie van effectief onderwijs in leesbegrip. Deze aanpak gaat uit van het gedachtegoed van het handboek Rijke taal en voor de Bibliotheek is er een belangrijke rol weggelegd. De aanpak is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met TaalLab NL, Hogeschool Windesheim en IJsselgroep en met betrokkenheid van uitgeverij Blink.
Wat is de aanleiding voor het ontwikkelen van de aanpak en het doorontwikkelen van de Bibliotheek op school?
Een sluimerende onvrede over de kwaliteit van het leesonderwijs en over de gehanteerde methodes is de laatste jaren in toenemende mate zichtbaar geworden in het basisonderwijs. In combinatie met teleurstellende resultaten op verschillende periodieke internationale en nationale onderzoeken leidt dit tot veel aandacht voor de leesvaardigheid en de leesmotivatie van Nederlandse kinderen en jongeren. Deze aandacht heeft onder andere geresulteerd in het Masterplan Basisvaardigheden, waarvan het project dBos+ onderdeel uitmaakt.
Door wie wordt het project gefinancierd?
De aanpak wordt gefinancierd vanuit het Masterplan basisvaardigheden van het Ministerie van OCW.
Welke resultaten worden van de dBos+ aanpak op scholen verwacht?
Op korte termijn (enkele jaren) verwachten we een toename van leesmotivatie bij leerlingen en leerkrachten, groei in technische leesvaardigheid bij de leerlingen, een hogere bekwaamheid van leerkrachten op gebied van geïntegreerd werken aan leesonderwijs, toename van werkplezier bij leerkrachten door eigenaarschap, en een sterkere verbinding tussen de activiteiten en expertise van de Bibliotheek en het leesonderwijs in de school.Op lange termijn verwachten we naast het voorgaande een toename van het leesbegrip bij de leerlingen. Dit moet blijken uit het onderzoek dat parallel aan het programma loopt.Daarnaast verwachten we ook andere opbrengsten uit het onderzoekstraject: het identificeren van werkzame elementen binnen effectief leesonderwijs in combinatie met de ondersteuning door de Bibliotheek.
Hoe worden de middelen toegekend?
Als een school is geselecteerd voor de Bibliotheek op school Plus kan de Bibliotheek door middel van een aanvraagmodule via Stichting Lezen een aanvraag financiële middelen doen. Daarop volgen een toekenningsbrief en storting van het bedrag. De school vraagt de subsidie voor deelname aan het onderzoek aan via Ontwikkelkracht. Een stappenplan daarvoor wordt naar alle deelnemende scholen verstuurd.
Hoe verhoudt deze manier van werken zich ten opzichte van Close Reading?
Close Reading is een didactisch model voor het bereiken van dieper tekstbegrip. Het kan onderdeel worden van de aanpak dBos+.
Mijn school werkt al met Blink, kom ik aanmerking voor deelname aan het project?
Scholen die op dit moment nog niet met Blink Lezen of Focus op Begrip werken komen in aanmerking voor de begeleide transitie naar de dBos+ aanpak. Als je op dit moment werkt met Blink Wereld kun je gerust deelnemen aan het programma. Wanneer je net gestart bent met Blink Lezen (eerste jaar), kan het traject jullie wellicht verder helpen met de implementatie.
Mijn school wil graag inzetten op effectief leesonderwijs maar we zijn komend schooljaar nog niet klaar om de methode los te laten.
In dat geval adviseren we om het volgende schooljaar (2025-2026) nog niet te starten met het implementatietraject van dBos+. Er zijn andere orienterende trajecten te vinden via bijvoorbeeld Hogeschool Windesheim.
Is de inhoud van de dBos+-aanpak definitief?
In schooljaar 2024-2025 wordt de beschreven aanpak getest en onderzocht op 7 pilotscholen. Op basis hiervan wordt de aanpak geoptimaliseerd voor schooljaar 2025-2026 en daarna. Er kunnen dus enige accentverschillen ontstaan in de uiteindelijke aanpak.
Wat wordt bedoeld met clusteren?
De Bibliotheek kan ten behoeve van financiering van het project voorstellen om twee scholen in het dBos+ te clusteren in de nacholingsmiddagen. Twee groepen leerkrachten komen dan bijeen bij de ene of andere school (of in de Bibliotheek) voor de nascholingsmiddagen. Het maakt voor deze middagen niet uit of de groepen verschillend van elkaar met Focus of Begrip of Blink Lezen begonnen zijn. De groepsbezoeken en borgingsgesprekken zullen wel apart plaatsvinden.
Het informatiepakket voor scholen
- de Bibliotheek op school Plus - Informatie voor scholen (pdf)
- de Bibliotheek op school Plus - Kerncomponenten en nascholingsmodules (pdf)
- Selectieprocedure
- Informatie Focus of Begrip
- Informatie Blink Lezen
Download hier het informatiepakket voor scholen